EBH/107/2010

EBH/107/2010

 

Közérdekű igényérvényesítés keretében eljáró jogvédő szervezet   eljárást kezdeményezett budapesti székhelyű társasággal szemben az egyenlő bánásmód követelménye megsértése miatt. A kérelmet előterjesztő jelezte, hogy az egyik internetes álláskereső portálon „pénzügyi állás akár szakképesítés nélkül – brókercég keres munkatársakat főállású munkakörbe Budapest VI. kerületi irodájába. Feltétel: 18-30 éves kor, elsősorban férfiak jelentkezését várjuk – középfokú végzettség” szöveggel megjelent egy álláshirdetés. A hirdetés szövege a panaszos szerint hátrányosan megkülönbözteti a jelentkezőket mind nemük, mind az életkoruk alapján..

 

Az eljárás alá vont érdemi nyilatkozatában elhatárolódott a hirdetés tartalmától, egyben kijelentette, hogy az álláshirdetés tartalmában sérti az egyenlő bánásmód követelményét. A tárgyalás során azonban világossá vált, hogy félreértés történt, a hátrányos megkülönböztetést tartalmazó hirdetést nem az eljárás alá vont tette közzé, így a felek között egyezség jöhetett létre.

 

A felek által kötött és a hatóság által jóváhagyott egyezség – a jogsértés megállapítása mellett - mindössze arra terjedt ki, hogy az eljárás alá vont vállalta az egyenlő bánásmód követelményének jövőbeni betartását mind a közzétételre kerülő álláshirdetései vonatkozásában, mind az azok alapján történő kiválasztási folyamatok során.