EBH/1105/2010

EBH/1105/2010

 

 

Egy roma származású édesanyja panasszal fordult a hatósághoz, mert egy gyermekkórház  orvosa és betegfelvételis munkatársa vele és gyermekével szemben egészségügyi ellátás  igénybevétele során roma szármázásukra tekintettel megalázó légkört alakított ki.  Gyermekével reggel 6 órakor keresték fel a gyermekkórház ügyeletét, mert 16 éves fia fulladt,  légzési nehézségei voltak, és mivel a körzeti orvos aznap csak délután rendelt, nem tudtak  volna tovább várni a gyermek súlyos állapota miatt. A kórházba érve a betegfelvételi pultnál  nyomban a felől érdeklődtek, hogy gyermeke mennyit dohányzik, majd kisvártatva sorra is  kerültek.  A vizsgáló orvos az édesanya elmondása szerint olyanokat mondott, hogy maguk mind  ilyenek, hogy nem tudnak várni, vagyis azt feltételezte, hogy csak azért keresték fel az  ügyeletet, hogy a körzeti orvosnál ne kelljen hosszú órákat várniuk. Az orvos is a gyermek  dohányzási szokásai felől érdeklődött, a vizsgálat során az édesanya megítélése szerint nem  megfelelő hangnemben beszélt velük, először meg sem kívánta vizsgálni a fiát.  A vizsgálót elhagyva a betegfelvételi pultnál az édesanya szóváltásba keveredett a kórház egy  munkatársával, aki megjegyzést tett arra, hogy a vizsgálóban a gyermek nem kívánta levenni  a pólóját. A panasz szerint a kórház munkatársa hangot adott azon véleményének is, hogy a  cigányok sokba kerülnek a társadalombiztosításnak és nem dolgoznak, majd felkínálta a  felmosófát az édesanyának, hogy ha dolgozni akar, akkor mosson fel.

 

A hatóság eljárást indított, azt vizsgálva, hogy a kórházban dolgozók az édesanyával és  gyermekével szemben roma származásukkal összefüggésben megalázó légkört alakítottak-e  ki, vagyis a kórház zaklatást alkalmazott-e a kérelmezőkkel szemben.  A hatóság tárgyaláson szembesítette a kérelmezőket a betegfelvételis munkatárssal, aki  viszont mindvégig tagadta a sérelmezett kijelentéseket. A vizsgáló orvos időközben külföldre  költözött, így őt nem lehetett a tárgyaláson meghallgatni.  A kérelmezők által sérelmezett kijelentéseket a meghallgatott tanúk közül senki sem halotta.

 

A tárgyalást követően a kórház igazgatója és a betegfelvételis munkatárs is írásban fejezte  ki bocsánatát a kérelmezőknek, akik a bocsánatkérést egyezségbe foglalva fogadták el.  A hatóság határozatával hagyta jóvá a kórház bocsánatkérését magába foglaló egyezséget.