EBH/1124/2010

EBH/1124/2010

 

 

A 85 éves kérelmező 2010 szeptemberére olaszországi utazásra fizetett be az egyik utazási  irodánál, ahol azonban utasbiztosításról való érdeklődésére egy nyomtatványt adtak át neki,  mely szerint a biztosító társaság 80 év feletti ügyfelek részére egyáltalán nem köt biztosítást.  Kérelmező hajlandó lett volna életkora miatt akár magasabb összegű biztosítást is fizetni, de  igazságtalannak tartotta, hogy a biztosító társaság életkora miatt automatikusan kizárja őt a  lehetőségből. Biztosítás nélkül Kérelmező utazása is bizonytalanná vált, így kérte a Hatóság  mielőbbi eljárását az ügyben, és kompromisszumos megoldás hiányában az életkor szerinti  hátrányos megkülönböztetés megállapítását.

 

A biztosító szerint kockázatkizárási okból az utazási biztosításoknál szakmai tradíció, hogy 80  évben húzzák meg a felső korhatárt, de valószínű, hogy idővel mindez átértékelésre kerül. A  80 éves korhatár ugyanakkor csak a fő termékekre vonatkozik, melyek kiválthatók a biztosító  egy speciális, az EU-s egészségbiztosítási kártyához kapcsolódó, azonos feltételeket garantáló  szolgáltatásával, mely nem kötődik korhatárhoz. A biztosító szerint az intézkedő utazási iroda  is hibázott, mikor utóbbi lehetőségről nem tájékoztatta a kérelmezőt.

 

A felek az eljárásban egyezséget kötöttek, melyben a biztosító felajánlotta kérelmezőnek  a hivatkozott helyettesítő termékét és vállalta, hogy az utazási irodánál kérelmező egyedi  jellegű biztosítása kapcsán intézkedik annak szem előtt tartásával, hogy kérelmező a  vonatkozó szerződést az utazás időpontjáig megköthesse. A biztosító kifejezte továbbá  elkötelezettségét az egyenlő bánásmód követelményének megtartása mellett, Kérelmező  pedig az ügyet fenti megoldással a maga részéről lezártnak tekintette. A Hatóság a felek  között létrejött egyezséget jóváhagyta.