EBH/63/2009

EBH/63/2009

 

 

A 76 éves kérelmező személyi kölcsönt szeretett volna felvenni, ezért személyesen kereste fel  az egyik bankot, ahol szóban közölték vele, hogy 68 év felett hiteligénylésre nincs lehetősége.  A bank személyi kölcsönről szóló nyilvános hirdetménye a kölcsönszerződés megkötésének  alapfeltételeként 21 és 68 év közötti életkort határozott meg, a kölcsön lejáratakor.

 

A bank szerint a kérelmező hiteligénylést nem nyújtott be, csak tájékozódott a hitelfelvételi  lehetőségekről. Az akkor hatályos igénylési feltételek alapján nem volt mód részére kölcsönt  nyújtani életkora miatt, de a pénzintézet az életkori korlátot tartalmazó igénylési feltételeket  az eset óta megváltoztatta. A megváltozott szabályzat alapján meghatározott életkor felett a  hitelkérelem már nem kerül elutasításra, többlet személyi fedezet (adóstárs vagy készfizető  kezes) bevonása válik szükségessé. Fentieket hivatalos iratok igazolták. A Hatóság az ügyben  megismert pénzintézeti gyakorlat tekintetében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének  állásfoglalását is figyelembe vette, mely szerint: amennyiben a pénzintézet 68 év felett  pótlólagos biztosíték meglétét kívánja az ügyféltől, megoldása elfogadható. A kérelmező  elutasításakor azonban utóbbi megoldást a bank még nem alkalmazta. Az ügyben tehát a  személyi kölcsön, mint banki szolgáltatás lehetőségéből való kizárás oka minden más tényező  vizsgálata nélkül, önmagában a kérelmező életkora volt, amit a bank sem cáfolt.

 

A Hatóság megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, hárommillió forint  összegű bírság megfizetését, és határozata 90 napra történő nyilvánosságra hozatalát  rendelte el. Fentiek oka, hogy a bank jogsértő gyakorlata által érintett hiteligénylők  száma a kérelmező személyén túl is jelentős lehetett, a bank azonban utóbb a jogsértő  állapotot megszüntette.