EBH/74/2010

EBH/74/2010

 

 

Kérelmező álláspontja szerint eljárás alá vont megsértette fogyatékosságával összefüggésben az  egyenlő bánásmód követelményét, amikor kerekesszékkel közlekedő mozgássérült személyként,  bejutása, eljárás alá vont ügyintézésre kijelölt épületrészébe nehézkes volt, valamint az ügyintézés  méltatlan körülmények között zajlott.

 

A hatóság a rendelkezésre álló nyilatkozatok alapján eljárást indított, majd helyszíni szemlét tartott.  A helyszíni szemlén tapasztaltak után a hatóság a felek közös kérelmére az eljárást 30 napra – a  felek közötti egyezségkötés céljából – felfüggesztette. A felek a rendelkezésükre álló idő alatt az  egyezség tervezetét kidolgozták, majd tárgyalás keretében egyezséget kötöttek az alábbiak szerint.

 

Az eljárás alá vont vállalta, hogy biztosítja a mozgássérült személyek számára az ügyintézésre  kijelölt épületrész előtti zavartalan parkolást, az épületbe történő zavartalan be és kijutást,  továbbá0 a mozgássérült ügyfelek számára kialakított mosdóhelyiségbe mindenkor lehetővé  teszi a zavartalan bejutást. Eljárás alá vont vállalta, hogy a fűtési szezon kezdetére megjavítja  a fűtési rendszert a mozgássérült ügyfelek fogadására kijelölt épületrészben, és állandó  világítást biztosít a helyiségben. Az ügyfélfogadó térben olyan bútorokat, és olyan  mennyiségben helyez el, amely megkönnyíti a mozgássérült személyek közlekedését. Eljárás  alá vont vállalta továbbá, hogy a mozgássérült ügyfelek érkezése után haladéktalanul  ügyintézőt küld a kijelölt épületrészbe a várakozási idő csökkentése érdekében.

 

A felek az eljárással kapcsolatban költségigényt nem támasztottak, és közösen kérték a  hatóságot, hogy jelen egyezségüket hagyja jóvá.

 

 A hatóság a Ket. 75. §-a alapján a fenti egyezséget határozatával jóváhagyta.