EBH/1007/2011

EBH/1007/2011

 

Leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (továbbiakban LMBT)  emberek érdekképviseletét ellátó fővárosi székhelyű egyesület kérelmet  nyújtott be a Hatósághoz annak kivizsgálására, hogy egy pest megyei  kastélyszálló jogszerűen járt-e el ügyfelével szemben. Történt ugyanis,  hogy az egyesület által képviselt kérelmező egy internetes portálon  keresztül 3 napra szállást foglalt a vendéglátó egységbe azért, hogy annak  patinás kertjében, elegáns környezetben készíthessen exkluzív, esküvői  ruhás képeket. Amikor azonban az értékesítéssel foglalkozó munkatárs  számára a telefonbeszélgetés alkalmával kiderült, hogy transzvesztita  fotózásról lenne szó, a hölgy visszautasította a kérelmet és elutasította a  foglalást arra hivatkozással, hogy „ilyen jellegű” fotózást a vezetőség nem  engedélyez, illetve nem járul hozzá, hogy a Kastély „ilyen jellegű” képeken  megjelenjen. A Kérelmező álláspontja szerint a fotózás egyértelműen  transzvesztita volta miatt került elutasításra, hiszen a Kastélyhotel  kertjében rendezvényre, filmezésre, fotózásra rendszeresen sor kerül, így  nemi identitás, mint védett tulajdonság megjelölésével kérte a hatósági  eljárás lefolytatását.

 

A nyílt, szóbeli tárgyalás alkalmával az eljárás alá vont Kastélyhotel  üzemeltetője első perctől jóhiszeműnek és készségesnek bizonyult  kiemelve azt, hogy a fotózásnak semmi akadálya nincs, és korábban sem  volt. Az üzemeltető elmondása szerint az elutasításra kizárólag a rossz  időpont miatt került sor, hiszen teltházas hétvégék lévén nem tudott  szabad terepet biztosítani a fotózáshoz. A Kastélyhotelben korábban is volt  már transzvesztita fotózás, így az üzemetető szerint az eljárás  megindításához csak a körülmények szerencsétlen összjátéka, illetve  félreértés vezethetett.

 

A tárgyalás alkalmával a kölcsönös együttműködésnek köszönhetően a  felek egyezséget kötöttek. A hatóság által jóváhagyott egyezség  hangsúlyozza, hogy az eljárás alá vontnak nem állt szándékában a  Kérelmezőt megbántani vagy megsérteni, és a történtekért sajnálatát  fejezte ki. Az eljárás alá vont Kastélyhotel vezetősége vállalta, hogy egy  előre egyeztetett tavaszi időpontban biztosítja a Kérelmező számára az  eredeti kérelemben megjelölt fotózás lebonyolítását, és a jövőben is  mindent megtesz az egyenlő bánásmód követelménye maradéktalan  érvényesülése érdekében.