Internet egyenlő eséllyel

Újabb elektronikus szolgáltatás egyenlő esélyű, akadálymentes igénybevétele valósulhat meg a hatósági eljárás eredményeként. 

Az eljárást súlyosan látássérült kérelmező kezdeményezte. A számítógépet ernyőolvasó szoftverrel használta és a bepanaszolt gazdasági társaságnál rendelkezett internet-előfizetéssel. Hiába rögzítette azonban felhasználónevét és jelszavát a cég internetes oldalán, a számlatörténetét nem tudta elérni, minden alkalommal hibaüzenetet kapott. A problémával a cég ügyfélszolgálatához fordult, ahol jelszó emlékeztetőt vagy új jelszó igénylését javasolták. Az új jelszó igénylésénél a számlatörténet eléréséhez egy képernyőn látható torzított karakterláncot (CAPCHA) kellett begépelni. A karakterlánc azonban kép formátumban és nem szöveges karakterként jelent meg a képernyőn, ezért a kérelmező ernyőolvasó szoftvere nem tudta értelmezni. A kérelmező szerint a képernyőolvasó szoftverrel nem olvasható karakterlánc kötelező használatával a bepanaszolt gazdasági társaság megsértette vele szemben fogyatékossága (látássérülése) miatt az egyenlő bánásmód követelményét.

A hatóság tárgyalást tartott, majd jóváhagyta a felek egyezségét az ügyben. Az egyezségben az internetszolgáltató vállalta, hogy 2017. április 30-tól a kérelmező számára is ellenőrizhető módon biztosítja az általa üzemeltetett összes honlap egyenlő esélyű hozzáférését. Vállalta továbbá az erre szolgáló felületen az ideiglenes jelszó igényléséhez szükséges hangfájl magyar nyelvű elhangzásának biztosítását.

További információ