Tíz éves a referensi hálózat

100% ember – Élj vele bátran! szlogennel országos kommunikációs kampányt indít az Egyenlő Bánásmód Hatóság, mely a tíz éve alapított egyenlőbánásmód-referensi hálózatot népszerűsíti. A kampány október közepétől hívja fel a figyelmet a referensek megyei és járási helyszíneken elérhető szolgáltatásaira, valamint a diszkriminációval szemben garantált jogorvoslat lehetőségére.

Kampány grafika

Az EBH a 100% ember Élj vele bátran! szlogennel nyomatékosítja, hogy az emberi méltóság mindenkit megillet. A diszkrimináció mindig sérti az emberi méltóságot, a hátrányos megkülönböztetés jogellenes. A jogorvoslat a hatóság eljárásában érvényesíthető.

A hatóság független, autonóm államigazgatási szervként 2009 szeptemberétől működteti a megyei egyenlőbánásmód-referensek országos hálózatát a diszkrimináció megelőzése és a hatósági eljárás elősegítése érdekében.

A hálózatban egyes hatósági közszolgáltatások az ügyfelek közelében elérhetőek. A referensek minden héten, a hatóság honlapján közzétett időpontokban, a megyeszékhelyek jól megközelíthető, akadálymentes intézményeiben és civil partnereknél tartanak ügyfélfogadást, amely havonta egyszer más megyei településen is elérhető.

A referensek tájékoztatják az érdeklődőket az egyenlő bánásmód kötelezettségéről, valamint a diszkriminációhoz kapcsolódó kérelmek elkészítésének és benyújtásának támogatásával segítik a hatósági eljárás kezdeményezését.

Több mint tizennyolcezer ügyfél kereste fel a hálózatot, és közel ezer panaszos kezdeményezett eljárást az egyenlőbánásmód-referensek közreműködésével az elmúlt tíz évben.

Kampány grafika