Tájékoztató az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2018. évi tevékenységéről

Tisztelt Érdeklődő Olvasók!

Az EBH kézben tartott tájékoztató kiadványából a hatóság 2018. évi tevékenységéről kaphatnak teljes képet és reményeink szerint érdekes és hasznos információkat.

Az évet azzal indítottuk, hogy nyomtatásban is megjelentettük és terjeszteni kezdtük az EBH-füzetek első négy kötetét és az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos jogtudatosság reprezentatív kutatásának eredményeit összefoglaló tanulmányt.

Az egyenlő bánásmód érvényesüléséért folytatott munkálkodásunk oroszlánrészét azonban továbbra is a hatósági jogalkalmazás/diszkriminációs panaszok kivizsgálása tette ki, de kiemelten foglalkoztunk a referensi hálózatunk népszerűsítésével és ezáltal a joghoz/ jogorvoslathoz jutás lehetőségének növelésével is.

A hatóság jogász munkatársai csaknem 1000 panaszt kezeltek, és az EBH 315 közigazgatási döntést hozott.

 Az egyenlő bánásmód követelményének megsértése 36 esetben volt megállapítható és szankcionálható. Kérelmet vagy közérdekű igényérvényesítést elutasító határozatot kellett hoznunk 80 esetben, valamint 30 ügyben a felek között létrejött egyezség jóváhagyásáról döntöttünk.

Hatósági tevékenységünk statisztikai adatait a könnyebb átláthatóság érdekében infografika formában tárjuk Önök elé, valamint az ez évben jogerőssé vált, közérdeklődésre számot tartó jogeseteket részletesen ismertetjük.

Szeretnék köszönetet mondani minden elkötelezett munkatársam egész évi tevékenységéért, és kiemelten köszönöm a 16 vidéken élő jogász szakembernek azt a  hozzájárulását, amit a 10 éve létrehozott egyenlőbánásmód-referensi hálózat tagjaiként,  sok-sok éve végeznek!  Szép munka!

Hatósági és kommunikációs tevékenységünkről szóló tájékoztatónkat ajánlom a közvélemény, az Országgyűlés tagjai és minden kedves érdekelt és érdeklődő figyelmébe.

Dr. Honecz Ágnes