Egyenlőség gyerekszemmel – az Egyenlő Bánásmód Hatóság vándorkiállítása a tatabányai kormányhivatalban

A tatabányai kormányhivatal június első hetében mutatta be az Egyenlő Bánásmód Hatóság „Egyenlőség gyerekszemmel” című kiállítását. A tárlatot Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Dr. Kócza Júlia a hatóság Komárom-Esztergom megyei egyenlőbánásmód-referense közösen nyitotta meg.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy mindig örömmel fogadnak különféle témakörű kiállításokat a kormányhivatal épületében. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság kiállítása azonban különösen fontos, mert a hatóság a közfeladataival -a diszkrimináció megelőzésében és kiküszöbölésében betöltött szerepével- missziót is ellát. Dr. Kócza Júlia egyenlőbánásmód-referens kiemelte, hogy az alkotások hűen tükrözik, mit gondol a jövő nemzedéke az egyenlőtlenségekről, a diszkriminációról és az esélyegyenlőségről. A fiatal korosztály diszkriminációs tapasztalataival, a hátrányos megkülönböztetéssel és a toleranciával kapcsolatos vizuális üzenetek egyértelműen dekódolhatóak mindenki számára a képzőművészeti alkotásokon.

A kiállítás képanyaga a hatóság Fiatalok a diszkrimináció ellen című pályázatára benyújtott válogatott képzőművészeti alkotásokból áll. A 10-18 éves fiatalok pályaműveit az „Élőben a játszótérről” című vándorkiállítás 70 állomásán mutatta be az EBH országszerte. Az Egyenlőség gyerekszemmel/I do care című magyar és angol nyelvű album ugyancsak a pályázatra benyújtott novellák és képzőművészeti alkotások válogatását tartalmazza. 11 novellát Engem érdekel címmel hangoskönyvben jelentetett meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A kiadványok a honlapon és a mobil applikáción keresztül is elérhetőek. A hatóság kreatív arculatait és kommunikációs kampányait a pályamunkák felhasználásával készítette el. Az országos médiakampányban (2013-14) az ifjúsági alkotások jelentek meg a közterületi plakátfelületen, az offline és online hirdetésekben. Az alkotásokkal és a megkülönböztetés-mentes bánásmód témakörével az elmúlt évben többek között Esélynapokon és fesztiválokon is (Sziget, Vidor, CAMPUS, Utcazene, stb.) találkozhattak a fiatalok és a résztvevők. Az EBH székhelyén és a 2014-ben kialakított ügyféltérben 40 alkotás látható. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság Kommunikációs és Partnerségi Főosztálya fogadja a kiállítás további bemutatásra irányuló kezdeményezéseket.

Kócza Juli