ERIO 7. Workshop, Brüsszel, 2018. november 14.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársa részt vett az ERIO (European Roma Information Office) és az EQUINET (European Network of Equality Bodies) szervezésében 2018. november 14-én Brüsszelben, a belga tagszervezet (UNIA) segítségével megrendezett workshopon. A workshop címe: Az esélyegyenlőségi szervek szerepe a romákat a lakhatás és az egészségügy területén érő diszkrimináció felszámolásában.

A szervezők köszöntője után Szabolcs Schmidt (Európai Bizottság), Sheena Keller (FRA) és Claude Cahn (ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala OHCHR) ismertették tapasztalataikat, illetve fejtették ki véleményüket a témában, Ivan Ivanov (ERIO) moderálásával. Az FRA ismertetett kutatása alátámasztotta, hogy a romák mind a lakhatás, mind az egészségügy terén a többségi lakossághoz képest még most is sokkal alacsonyabb színvonallal, rosszabb feltételekkel szembesülnek, ami hosszabb távon is kihat egészségükre, életesélyeikre.

A workshop második részében a résztvevők kiscsoportokban folytatott beszélgetéseken osztották meg tapasztalataikat a témában. A hatóság munkatársa beszámolt a romákat a lakhatás és az egészségügy terén érő diszkrimináció miatt folytatott eljárások alapján szerzett tapasztalatairól. Mind a lakhatás, mind az egészségügy területéről ismertetett egy-egy olyan jogesetet, melyben sikeresen megállapítható és szankcionálható volt a romákat ért diszkrimináció.

Végül a kiscsoportos beszélgetések moderátorai valamennyi résztvevő előtt beszámoltak a kiscsoportos beszélgetések eredményéről, összegezték azok tapasztalatait.

Budapest, 2018. november 26.

Készítette: dr. Varga Judit

ERIO 7. Workshop, Brüsszel, 2018. november 14.