Ki lehet az eladó?

Transznemű nő kezdeményezte a hatóság eljárását, mert a bepanaszolt üzlet alkalmazottja - rápillantva az önéletrajzára - közölte vele, hogy női eladót keresnek a boltba és nem férfit. Kérelmező megpróbálta elmagyarázni, hogy nem férfi, de az üzletvezető az ismert mozdulattal homlokára csapott, kinevette őt és köszönés nélkül elsétált mellőle.

A bepanaszolt cég nem vette át az eljárás megindításáról szóló értesítéseket és a tárgyalásra idéző végzéseket, ezért a hatóság az eljárásban kérelmező nyilatkozatait és a rendelkezésre álló iratokat vette figyelembe. A hatóság megállapította, hogy a bepanaszolt cég eladói munkakörben nemi identitása és férfi nemhez tartozása miatt nem foglalkoztatta a kérelmezőt, vele szemben többes diszkriminációt (multiple discrimination), közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg. Határozatában megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, továbbá elrendelte a jogerős és végrehajtható határozat nyilvános közzétételét.

Kérelmező szerint a cég alkalmazottja zaklatást is megvalósított azzal, hogy kinevette és elsétált mellőle, amikor közölte vele, hogy ő nő. Az eljárásban nem volt megállapítható a kérelmező körül megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakulása az alkalmazott viselkedése miatt, ezért a hatóság a zaklatásra irányuló kérelmet elutasította.

EBH/168/2016

Ki lehet az eladó?