Tapasztalatátadó tanácskozás az oktatás területén előforduló diszkriminációról

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az oktatási intézmények eljárás alá vonását eredményező hatósági eljárások tapasztalatait osztotta meg székházában öt alkalommal a tankerületi központok és a pedagógiai szakszolgálatok munkatársaival. A közös eszmecsere kezdeményezésével a hatóság a jövőbeli munkát és a helyes jogalkalmazást támogatja. Az EBH az egyenlő bánásmód megtartására kötelezettek körében további szakmacsoportok képviselőinek bevonásával tervezi a párbeszédsorozat folytatását.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság folyamatosan elemzi a jogsértések alakulását, hogy arra a hatósági eljárás eszközeivel és az intézményi kommunikáció során reflektáljon. Ebben a folyamatban készült el  "Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény alkalmazása" című tananyag, valamint a tematikus EBH-füzetek öt kötete. A hatóság az elmúlt években rendszeresen vizsgált eseteket az oktatás területéről. A köznevelési és oktatási rendszer az egyenlő bánásmód kötelezettségének megtartására minden viszonylatában kötelezett, ezért fontosnak tarjuk az antidiszkriminációs joganyag és joggyakorlat megismertetését az e területen dolgozó szakemberekkel.

A hatóság elnöke a jövőbeni jogsértések megelőzése érdekében szakmai együttműködést kezdeményezett a Klebelsberg Központ vezetőjénél és az oktatási intézmények eljárás alá vonását eredményező hatósági eljárások tapasztalatainak megosztását ajánlotta. Az együttműködés eredményeként februárban a pedagógia szakszolgálatok és májusban a tankerületi központok több mint 80 vezetőjét tájékoztatták a hatóság munkatársai az antidiszkriminációs joganyagról és a közoktatás területén vizsgált ügyekről. A programban résztvevők megismerhették és átvehették a Zaklatás az oktatás területén és Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tapasztalatai az oktatás területén előforduló diszkriminációról” című esetjogi kiadványokat is. A jogalkotás területén felmerülő szakmai kérdéseket is érintő párbeszédben sor került a résztvevők köznevelési gyakorlati tapasztalatainak megosztására is.

 

Tapasztalatátadó tanácskozás az oktatás területén előforduló diszkriminációról