EBH/17/2019

Év
2019
Védett tulajdonság:
Egészségi állapot
Diszkrimináció területe
Szolgáltatás
Befejezésmód
Egyezséggel zárult ügy

A kérelem szerint a kérelmező külföldről érkezett Magyarországra fogászati implantátum műtétre. Az egészségügyi szolgáltatóval korábban már egyeztették az elvégzendő beavatkozásokat. A magyarországi rendelőben röntgenfelvételt, annak alapján műtéti tervet készítettek, majd a kérelmezőnek nyilatkoznia kellett a kórelőzményekről, melyek között felsorolta, hogy HIV-vel él, emiatt gyógyszert szed, a vírus azonban nem mutatható ki a szervezetében. Már a műtét előtti érzéstelenítést is megkezdték, amikor a fogorvos közölte a kérelmezővel, hogy a műtétet a kérelmező HIV státusza miatt nem tudja elvégezni. Arra hivatkozott az orvos, hogy a szolgáltató nem rendelkezik a szükséges eldobható felszereléssel, valamint nincsenek megfelelő információk a kérelmező gyógyszerezéséről, ami a csontosodás miatt lényeges.

Az eljárásban tanúként meghallgatott fogorvos arra hivatkozott, hogy a kérelmező HIV fertőzöttségéről csak akkor értesült, amikor már a kezelést megkezdte volna. Ekkor azonban az infektológiai szempontokból adódó szervezési problémák mellett felmerült az is, hogy nem volt orvosilag alátámasztott ismerete a kérelmező HIV-fertőzöttséggel összefüggő tényleges állapotáról, ami egy implantációnál lényeges. A kérelmezőnek felajánlotta, hogy implantáció helyett fogászati hidat alkalmazna, mivel az kevésbé invazív, és úgy váltak el, hogy a kérelmező ezt átgondolja.

A kérelmező vitatta, hogy alternatív megoldást javasoltak volna a számára, ugyanakkor kinyilvánította egyezségkötési szándékát.

A felek között az ügyben egyezség született. Az egyezségben rögzítették, hogy milyen feltételekkel, milyen többletszolgáltatásokkal vállalja az egészségügyi szolgáltató a kérelmező fogászati kezelését, és hogy azt – amennyiben erre objektíve lehetőség van – ugyanaz a fogorvos fogja végezni, aki a kérelmezőt eredetileg is kezelte volna.

A hatóság az egyezséget határozatával jóváhagyta.