EBH/213/2018

Év
2018
Védett tulajdonság:
Anyaság (terhesség), apaság
Diszkrimináció területe
Foglalkoztatás
Befejezésmód
Egyezséggel zárult ügy

 

A kérelmező azt sérelmezte, hogy a szülési szabadsága időtartamára nem részesült cafeteria juttatásban, sem az első, sem a második gyermeke születésekor. Előadta, hogy a munkáltató a munkavállalók részére a béren kívüli juttatást részben Erzsébet kártyán, részben a munkáltató üzleteiben történő vásárlásra feljogosító munkáltatói kártyán biztosítja.

A hatóság a kérelem alapján megindította az eljárást a munkáltató ellen, azzal a tájékoztatással, hogy – bár a kérelmező mindkét gyermeke kapcsán hiányolta a cafetériát, a hatóság az eljárás megindítására nyitva álló egy éves határidőre tekintettel – csak a kérelmező második gyermekével igénybe vett szülési szabadság kapcsán folytathat vizsgálatot.

A munkáltató a tájékoztatás ellenére úgy nyilatkozott, hogy a kérelmező mindkét gyermekével igénybe vett szülési szabadság idejére hajlandó kifizetni a cafetéria összegét az Erzsébet kártyára, és a munkáltatói kártyára. Nyilatkozatában ismertette a szülési szabadság idejére járó béren kívüli juttatás kiszámításának módját és megjelölte annak pontos összegét is.

A kérelmező az ajánlatot elfogadta, és a felek az ajánlat tartalmának megfelelő egyezséget kötöttek, amelyet a hatóság határozatával jóváhagyott.