EBH/59/2018

Év
2018
Védett tulajdonság:
Egészségi állapot
Diszkrimináció területe
Foglalkoztatás
Befejezésmód
Egyezséggel zárult ügy

 

A cukorbeteg kérelmező azért fordult a hatósághoz, mert álláspontja szerint a bepanaszolt munkáltató részéről hátrányos megkülönböztetés érte, amiért cukorbetegsége miatt nem alkalmazták őt gépkezelő munkakörben.

Panaszában előadta, hogy 25 éve cukorbeteg, negyedévente jár ellenőrzésre, betegsége karbantartható, problémákat nem okoz. 2017. július 11-én jelentkezett a bepanaszolt munkáltatónál, majd 2017. július 12-én üzemorvosi alkalmassági vizsgálaton esett át, ahol alkalmasnak minősítették, ennek ellenére 2017. július 13-án telefonon értesítették, hogy nem veszik föl, mert cukorbeteg, és így nem alkalmas a munkakör betöltésére.

Kérelmező előadta, hogy az a személy, akivel beszélt, arra hivatkozott, hogy az ő édesapja is cukorbeteg volt, és tudja, hogy mivel jár ez, ezért nem nyerte el a panaszos az állást.

Kérelmező csatolta a hatóság részére az üzemorvosi alkalmassági vizsgálat másolatát.

Az eljárás alá vont munkáltató úgy nyilatkozott, hogy nem gépkezelő, hanem kiszerelő munkakör betöltésére kerestek alkalmi munkavállalókat, ami erős fizikai munkavégzést igényel, naponta több tonnát kell kézzel mozgatni. A kérelmezőre vonatkozó szakvélemény rögzíti, hogy a panaszos folyamatosan nehéz fizikai munkát nem végezhet, illetve a vércukorszintje óránkénti ellenőrzése szükséges. A gépsor mellett azonban ilyenre nincs mód, mivel már egy ember kiesése is fennakadást okoz a gyártási folyamatban.

Az eljárás alá vont előadta, hogy a kérelmező állapotával kapcsolatban az üzemorvosi vizsgálatot követően konzultáltak az orvossal, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a cukorbetegeknél a nehéz fizikai munka hatására leeshet a vércukorszint és a vérnyomás, ami akár ájuláshoz is vezethet. Ez azonban nem engedhető meg a szalag mellett, mivel a vegyipari üzem kiemelten veszélyes üzemnek minősül.

A hatóság az ügyben tárgyalást tartott, ahol a felek között egyezség született, melyben az eljárás alá vont igazgató sajnálatát fejezte ki a kérelmezővel történtek miatt, amennyiben kérelmező úgy érzi, hogy a cukorbetegsége miatt sérelem érte.

(2018. február 1-jei döntés)