Egyenlőség gyerekszemmel - Az EBH ifjúsági akciójának információs kiadványa

„Remekművemet megmutattam a felnőtteknek, és megkérdeztem, megijedtek-e a rajztól?”

A kis hercegben a felnőttek az elefántot emésztő óriáskígyós rajzra néztek és azt felelték: „Miért ijednénk meg egy kalaptól?” 
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) ifjúsági akciójának rajz- és novellapályázatára benyújtott alkotások megfejtése viszont nem jelenthet gondot közülünk a legfantáziátlanabbaknak sem. A teremtett világ sokféleségének nyilvánvalósága tárul elénk. De az, ami az élet kimeríthetetlen gazdagságának, kreatív formaerejének örömmel fogadott megnyilvánulása a természetben, a társadalomban nagyon könnyen vezethet drámai szituációkhoz, már a gyerekek között is.

A 8-18 éves korosztály diszkriminációval kapcsolatos tapasztalatait, a hátrányos megkülönböztetésről megfogalmazott véleményüket, a toleranciáról kialakított elképzeléseiket látva, a vizuális üzenetek egyértelműen dekódolhatóak: látjuk, értjük, éljük.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság „Diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése” című TÁMOP-5.5.5. programjában 2010 tavaszán meghirdetett „Fiatalok a diszkrimináció ellen” az ifjúsági akció művészeti pályázatra 357 képzőművészeti pályamű és 59 novella érkezett.

Az alkotásokat 31 alkalommal mutattuk be eddig országos vándorkiállításunkon, és a képeket visszük konferencia-, tréning- és workshoprendezvényeink helyszíneire is.
Plakátjainkon, szórólapjainkon, hírleveleinken és minden egyéb rendelkezésünkre álló kommunikációs felületen elhelyezzük e műveket, mert létezésük számunkra az  Egyenlő Bánásmód Hatóság munkáját segítő folyamatos inspiráció forrása. Szeretnénk ezért nap mint nap találkozni velük.


Kedves Fiatalok, Gyerekek!
Persze, nincs akkora kígyó, amekkora el tudna nyelni egy elefántot, ami azonban nemcsak a mérete miatt érezheti magát biztonságban. A dzsungel könyvében éppen Váti, az elefánt tudja legjobban a vadon törvényét, a tisztelet, az elfogadás és a barátság mesterszavait.

Műveitekből az derül ki, hogy a mesterszavakat Ti is ismeritek! Mi pedig Baluval együtt örvendezünk: „Szóval senkitől nem kell félnetek!”

A díjazott alkotások becses gyűjteményét most kiadványunkban a résztvevők és az érdeklődők elé tárjuk. Köszönet Mindazoknak, akik létrehozták, és
azoknak, akik az alkotó munkához segítségükkel hozzájárultak!

Béltelki Natáliának, Fehér Andreának, Kóti Dorinának, Kis Pannának, Jónás Sándornak, Affiah Udeme Godwinnak, Szvetnyik Péternek, Porst Benedeknek, Munkácsi  Enikőnek, Kovács Dórának, Vajda Márknak, Asperján Benjáminnak, Bozsóki Márknak, Zsámboki Laurának, Karacs Krisztinának, Tóth Krisztofernek, Shytylya Dájánának, Farkas Fanninak, Nádas Kittinek, Albert Fanninak, Libor Ádámnak, Józsa Adrienn Beatrixnak, Leitner Veronikának, Magyar Noéminek, Szücs Tamásnak, Csapó  Krisztinának,
valamint felkészítő tanáraiknak: Dékányné Varga Krisztinának, Rab Beatrixnak, N. Bere Annamáriának, Pajtásné Hatvany Évának, Auer Miklósnénak, Hodosi Ibolyának, Kun Attilánénak, Csúzdi Szabó Erikának, Józanné Leskó Gabriellának, Vad Józsefnénak, Németh Attilának, Vitárius Nikolettának, Lapu Mártának, Gulyásné Vass Veronikának, Veres Erzsébet Emőkének, Mezei Péternek és Horváthné Szolovjov Zsuzsának.

Dr. Honecz Ágnes elnök előszava a művészeti albumban olvasható