Országos Referensi Hálózat

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2009 szeptemberétől működteti megyei és járási helyszíneken az országos egyenlőbánásmód-referensi hálózatot a diszkrimináció megelőzése és a jogorvoslati eljárás elősegítése érdekében. 

Az országos referensi hálózat kialakításával és az egyenlőbánásmód-referensek személyes ügyfélfogadásainak bevezetésével minden megyében elérhetővé váltak a hatóság egyes szolgáltatásai.

A megyei referensek minden héten előre rögzített időpontokban és helyszíneken, általában a megyeszékhelyek jól megközelíthető, akadálymentesen elérhető intézményeiben és civil partnerek székhelyein tartanak személyes ügyfélfogadást. Az ügyfélfogadás minden hónapban egyszer járási helyszíneken elérhető.

A referensek személyes tanácsadással, szakmai és médiapartnerségekkel hívják fel a figyelmet az egyenlő bánásmód követelményére.

Tájékoztatják az érdeklődőket a diszkriminációval szemben garantált jogokról és a diszkriminációhoz kapcsolódó kérelmek elkészítésének és benyújtásának támogatásával segítik a jogorvoslati eljárás kezdeményezését a hátrányos megkülönböztetés különféle eseteiben.

A megyei referensek ügyfélfogadásának aktuális adatbázisa az egyenlobanasmod.hu hatósági weboldal Ügyfélfogadás menüpontjaiban folyamatosan elérhető.